Terapia cu căldură pentru ameliorarea durerii
Cuprins:
Ce este terapia cu căldură?
Terapia cu căldură înseamnă aplicarea terapeutică a căldurii pe corp pentru tratarea durerii și afecțiunilor fără caracter inflamator. Căldura are un efect relaxant asupra mușchilor și poate ajuta astfel în cazul durerilor cauzate de tensiune musculară.
Cum acționează terapia cu căldură?
Terapia cu căldură ajută în trei moduri: Crește fluxul sanguin, stimulează metabolismul țesuturilor, ajută la refacerea țesutului lezat și reduce percepția durerii.
Datorită fluxului sanguin crescut în zona afectată, celulele lezate primesc mai mult oxigen și substanțe nutritive, iar reziduurile metabolice sunt îndepărtate mai rapid, contribuind la ameliorarea durerii și revenirea mușchilor afectați la starea lor normală.
Căldura aplicată stimulează de asemenea, receptorii de căldură. Acest stimul de temperatură intră în competiție cu stimulul de durere în cadrul transmiterii la creier. Rezultatul: Mai puțini stimuli de durere ajung la creier, iar durerea este percepută mai puțin intens.
Când se utilizează terapia cu căldură?
Terapia cu căldură este deosebit de eficientă pentru reducerea durerii și creșterea funcției în cazul durerilor nespecifice de gât și spate după încordare excesivă sau necorespunzătoare, întindere, efort excesiv, tensiune musculară sau osteoartrită.
Terapia cu căldură: Contraindicație
În cazul proceselor inflamatorii acute (24 până la 72 de ore de la debut), terapia cu căldură este contraproductivă, deoarece ar intensifica procesul inflamator. În caz de afecțiuni cardiovasculare, diabet, febră, poliartrită reumatoidă și sarcină, utilizarea terapiei cu căldură necesită prudență. În aceste cazuri, cereți sfatul medicului înainte de a vă trata durerea cu căldură.
Cald sau rece pentru durere
Leziunea acută/traumatică cu inflamație și edem (în primele ore după o leziune acută) trebuie tratată prin expunere la rece. Amintește-ți că expunerea la rece este o bună modalitate de atenuare a durerii, dar singură nu are o acțiune de drenaj: se recomandă expunerea la rece împreună cu compresia. Pe de altă parte, căldura ajută odată ce faza inflamatorie acută s-a încheiat, pentru a facilita vindecarea țesutului lezat. Căldura nu este recomandată pentru inflamația acută.
Terapia cu căldură: diferite tipuri
Există tipuri diferite de terapie cu căldură și acestea sunt utilizate adeseori în combinație cu alte practici, precum masajul. Dar terapia cu căldură este eficientă și de sine stătătoare pentru durerile musculare, iar unele variante de terapie cu căldură sunt potrivite pentru utilizare acasă.
Terapie cu căldură prin aer cald sau lumină infraroșie
Acest tip de terapie cu căldură este bine cunoscut datorită lămpii cu lumină roșie. Lumina infraroșie pătrunde în stratul superior al pielii și este transmisă sub formă de căldură către straturile mai profunde. Astfel, facilitează circulația sângelui și relaxarea mușchilor.
Pachet de căldură
Într-un pachet de căldură, o substanță care stochează căldură este aplicată pe corp și apăsată strâns. De exemplu, turba naturală, geluri speciale și fango cu nămol mineral sunt utilizate în terapia cu căldură. Permite căldurii să pătrundă în straturile musculare, îmbunătățind circulația sângelui. Pachetele de căldură pot dura o perioadă lungă de timp și nu se limitează la zona afectată.
Terapia cu căldură cu ultrasunete
În terapia cu căldură cu ultrasunete, o sondă cu ultrasunete este plasată pe zona afectată. Aceasta emite unde care se succed rapid, care generează căldură.
Pernă de căldură
Pernele cu sâmburi de cireșe sau pernele de căldură cu alte umpluturi se găsesc în multe case și sunt potrivite pentru uz individual. Perna este de obicei încălzită în cuptorul cu microunde și așezată pe zona dureroasă. Căldura aplicată stimulează circulația sângelui. Pernele de căldură au de obicei un efect mai superficial decât pachetele cu nămol, de exemplu.
Comprese calde/plasturi calzi
Plasturele sau compresa caldă se aplică pe zona dureroasă pe care o încălzește timp de mai multe ore. Spre deosebire de majoritatea plasturilor calzi, compresele calde ThermaCare® nu generează o reacție termică pe piele, ci furnizează căldură provenită din celulele de căldură externe. Aceasta permite căldurii să pătrundă mai adânc și să faciliteze circulația sângelui și relaxarea musculară timp de până la 8 ore.
Împachetarea caldă
Împachetarea caldă constă din unul sau două prosoape groase care sunt rulate strâns și înmuiate în apă fierbinte. Apoi, prosoapele fierbinți sunt rulate lent pe zona care trebuie tratată și sunt presate pe piele, similar unui masaj.
Terapia cu căldură acasă
Poți efectua cu ușurință terapia cu căldură și acasă. Lampa cu lumină roșie, pernele de căldură și plasturii calzi sau compresele calde sunt potrivite în acest sens. Avantajul lămpii cu lumină roșie este că poate fi direcționată în mod flexibil către orice parte a corpului. Când o utilizezi, acordă atenție instrucțiunilor de utilizare pentru a nu îți provoca arsuri.
Pernele de căldură precum pernele cu mei sau cu sâmburi de cireșe sunt pur și simplu încălzite în cuptorul cu microunde și așezate pe zona dureroasă a corpului. Cu ajutorul unei pături sau a unei țesături, poți fixa perna și o poți împiedica să încălzească aerul.
Plasturii calzi autoadezivi sau compresele calde precum cele de la ThermaCare® sunt potrivite în special pentru durerile de gât și spate. Odată aplicată, compresa caldă degajă o căldură terapeutică de circa 40 °C timp de cel puțin 8 ore și asigură ameliorarea durerii până la 16 ore*. Astfel, te poți mișca liber și beneficia de efectele terapiei cu căldură.
-
THERMACARE® Pentru partea inferioară a spatelui și șold
pentru tratarea tensiunii musculare și a durerii din zona lombară -
THERMACARE® Pentru gât, umăr și încheietura mâinii
Pentru tratarea durerii de gât, umăr și încheietura mâinii
Întrebări frecvente
- La ce fel de durere ajută căldura?
-
Durerea acută, persistentă sau cronică nespecifică de gât sau spate, cauzatăde tensiunea musculară, poate fi ameliorată prin terapie cu căldură. Căldura este indicată pentru crampele abdominale sau durerile de spate sau gât. În cazul tensiunii musculare, căldura trebuie utilizată numai dacă nu există nici inflamație acută și nici tumefiere, umflătura (după 72 de ore de la apariția durerii). Dacă nu ești sigur(ă) de aceasta, recomandăm să soliciți sfatul medicului.
- Ce funcționează mai bine în caz de inflamație: Cald sau rece?
-
Recele este un bun analgezic, dar nu are efect antiinflamator și singur nu ajută drenajul. Se recomandă în primele 24 până la 72 de ore de la debutul durerii sau după un traumatism, în combinație cu compresiune. Căldura ajută odată ce procesul inflamator acut s-a încheiat, facilitând vindecarea țesutului lezat.
- De ce căldura ameliorează durerea?
-
Căldura crește fluxul sanguin și stimulează metabolismul țesuturilor, facilitând vindecarea și reducând percepția durerii.
- Ce este terapia cu căldură?
-
Terapia cu căldură înseamnă aplicarea terapeutică a căldurii pe corp pentru ameliorarea durerii. Căldura superficială (adică căldura aplicată dintr-o sursă externă) la temperaturi de aproximativ 40 °C este utilizată în scopuri terapeutice pe o perioadă lungă de timp. Este utilizată de sine stătător sau ca parte a unei abordări multiple de tratament (împreună cu fizioterapie, de exemplu) pentru a trata durerea și afecțiunile fără caracter inflamator. Căldura are un efect relaxant asupra mușchilor și poate ajuta astfel în cazul durerilor cauzate de tensiune.